Ben jij je aan het voorbereiden op de komst van je kleintje en zijn jullie je aan het oriënteren op badjes?

Toen ik onze kleine meid de eerste 6 maanden in bad deed kwam ik voortdurend allerlei onverwachte dingen tegen en zat ik met een boel vragen. Ik deed wat onderzoek (Google was mijn grootste vriend) en ik deed navraag bij een paar lieve moedervriendinnen. Wat bleek? Er bestond een hele wereld van babybadjes waar ik me nooit in had verdiept.

Toen ik in verwachting was hebben Kelvin (mijn man) en ik vrij snel een babybadje gekocht. We gingen naar een babyspeciaalzaak om ‘eens rond te neuzen’ en kwamen met een auto vol babyspullen thuis. We hadden onszelf nog zo beloofd dat we dit niet zouden doen, maar we konden het toch niet nalaten. We zagen een badje op een standaard en hebben deze direct gekocht. Zou ik het achteraf anders hebben gedaan? Ik weet het niet. Wel weet ik dat het goed is om te kijken naar de situatie bij jou thuis.

Stel jezelf eerst de volgende vragen

Waar wil je je kindje in bad gaan doen? In de babykamer of in de badkamer? Hoe groot is je badkamer? Heb je een bad? En hoeveel ruimte hou je nog over in de babykamer nadat commode, kast en ledikantje of wiegje erin staan? Waar kun je je kindje eenvoudig afdrogen? Of hem of haar tijdelijk veilig en warm neerleggen wanneer hij uit badje komt en jij er ook uitmoet? Wanneer je dit voor jezelf duidelijk hebt, dan kun je kijken welke badderopties voor jou het beste werken.

Hieronder deel ik een paar opties voor badjes, voor douchen en voor badderen op vakantie.

In het grote-mensenbad met je baby

Niets gaat wat mij betreft boven in bad gaan met je kleintje. Maar ja, ik ben dan ook echt dol op in bad gaan. Ik lig er het liefst uren in te lezen en wilde dit plezier graag delen met mijn dochter. Wij hebben op dit moment zelf geen bad, dus ging ik met onze kleine meid van 4 maanden naar mijn ouders om daar samen te badderen. En wat een feest!

Ruim 20 minuten ontdekte ze de vrijheid van het water: spartelen met haar beentjes, drijven, en op het water slaan met haar armpjes. Wanneer ik haar op het water liet drijven, veranderde ze het bad vaak genoeg in een golfslagbad. Moe en voldaan viel ze na afloop in slaap en ik? Ik kreeg de grijns niet meer van mijn gezicht.
Het is wel belangrijk om vooraf naast het bad een veilig en warm plekje te maken waar je baby kan liggen terwijl jij uit bad stapt, je afdroogt en iets aantrekt zodat je je baby kunt afdrogen en aankleden. Anders sta je daar druipend en kun je geen kant op.

Wat te doen wanneer je geen bad hebt?

Schaf een baby badje aan. Het is echt een must-have! Je kunt kiezen uit de volgende opties:

1.  De Tummy Tub of een vergelijkbare babybad-emmer

Ideaal voor baby’s tot ongeveer 6 maanden. Het geeft het geborgen gevoel van de baarmoeder omdat het wat krap is en je kleintje toch omgeven is door water. Je verbruikt relatief weinig water. Hij is makkelijk hanteerbaar en eenvoudig schoon te maken. En gebruik je hem niet? Dan is hij een prima emmer voor de vuile was. Onze dochter vind hem heerlijk, omdat ze er zelfstandig in kan zitten zonder dat we haar ondersteunen.

2.  Een badje op een standaard

Handig voor mensen met alleen een douche. Je kindje kan er heerlijk vrij in drijven en spartelen met het water wanneer hij nog heel klein is. Wanneer ze wat langer worden wordt het lastig, vind ik. Dan gaat hij of zij zich afzetten en stoot zijn hoofdje. Er zijn voor dit soort badjes wel een soort van ligstoeltjes waar je je baby in kunt leggen en waardoor je kleintje ook wat kan spelen met het water. Wij zijn echter overgegaan op een Tummy Tub totdat onze dochter zelfstandig kon zitten. Vanaf dat moment hebben we dit badje op de grond in de badkamer gezet en gebruiken we het weer.

Onder de douche

Wil je geen badje aanschaffen? Of wil je je kleintje kennis laten maken met stromend water? Je kunt je baby ook meenemen onder de douche. Gebruik dan wel een speciale baby-douchehandschoen met lange mouw voor de veiligheid. Zowel jij als je baby worden glibberig en die douchehandschoen zorgt ervoor dat je grip houdt op je kindje. Er is een goede baby-douchehandschoen op de markt van Nederlandse makelaardij. Hij werkt prima, al bleef ik het douchen wat onhandig vinden, en hij ziet er leuk uit.

Hoe doe je je baby in bad op vakantie?

Ideaal voor op vakantie is de Tummy Tub. Hij is eenvoudig mee te nemen en kan onderweg ook dienen als handige mand. Ga je in de zomer op vakantie? Er zijn ook opblaas-babybadjes in de verkoop. Let goed op de afmetingen. Sommigen zijn klein genoeg en passen in de douchecabine. Anderen zijn wat groter. Ze zijn beiden ideaal om buiten neer te zetten in de schaduw, bij heel warm weer. Zo kunnen ook de kleintjes genieten van wat verkoeling. Buiten badderen raad ik voor de kleinste kleintjes echt af.

Hoe je je kleintje ook in bad doet, let er altijd op dat je je babytje niet op de tocht legt. Hou je baby goed vast en laat hem of haar nooit alleen en onbewaakt achter. Je kleintje kan verdrinken in het kleinste laagje water. 

Over het algemeen vinden baby’s het heerlijk om in bad te gaan. Heb je zelf tips of leuke ervaringen met het badderen? Deel ze vooral in de comments hieronder!

Ik wens je heel veel badder plezier met je baby.

Xo,

Suzanne